Fibre og stoffer


Bomuld
Bomuld er små hår, som omgiver og beskytter bomuldsfrøet. Det er denne frøuld, vi anvender til fremstilling af garner og tekstiler. Bomuldsplanten findes i naturen i mange varianter, og der dyrkes en lang række sorter som har hver sine karakteristika. De fleste sorter, har hvid frøuld og man har gennem århundreder forædlet mod den hvide frøuld. Nogle af de gamle vilde sorter fra Sydamerika har også brun og grøn frøuld, som man idag anvender under betegnelsen "naturlig farvet bomuld" eller med den engelske term "colorgrown cotton".

En af de fineste sorter er Pima cotton, som dyrkes i USA og Sydamerika. Denne bomuld har en mørk gylden farve og ekstra lange fibre, som giver glansfulde og stærke garner.

Vi anvender udelukkende GOTS certificeret økologisk bomuld og alle vore garner er kæmmede garner, dvs at kun de længste fibre er anvendt, mens de korteste fibre er sorteret fra. 


Hør
Hør fremstilles af stængelens basttaver i hørplanten. Efter høst rødnes stænglerne på marken, hvor dug og regn sammen med mikroorganismer sørger for at løsne taverne fra stængelens øvrige vegetabilske dele.
Herefter gennemgår fibrene en lang mekanisk proces fra skætning over hegling til spinding og udkogning.
Det er en arbejdeskrævende proces at fremstille hørgarner, som derfor er væsentlig dyrere end bomuldsgarner.
Hør har stor trækstyrke og en højere sugeevne end bomuld. Derfor er hør meget anvendelig til håndklæder, viskestykker og linned.
Hør dyrkes i en lang række lande både i Europa og Fjerneøsten. Vi anvender fransk, italiensk og baltisk hør til vore produkter.


Hamp
Hamp er en fiber, der har været anvendt til tekstiler og reb i mange hundrede år. I Danmark har rebslagerne anvendt hamp siden 1400 tallet, men hampen har også været anvendt til vævede stoffer gennem flere hundrede år. Det første par Levi´s Jeans blev vævet i hamp i 1853.
Hamp er en vegetabilsk fiber, der kommer fra hampplanten. Hampplanten har en kraftig vækst, meget lange stængler og dyrkes i flere lande i EU. Taverne er en smule tykkere og knapt så lange som hørtaver, men særdeles stærke. Hamp har en høj sugeevne og kan forarbejdes til smukke bløde stoffer og frottévarer.
Forarbejdningen fra fiber til garn er meget lig behandlingen af hør, nemlig rødning på marken, hvorefter fibrene gennemgår en række mekaniske processer afsluttende med spinding og udkogning. Fremstilling af hampegarner er arbejdskrævende og derfor relativt dyre.
Vi anvender udelukkende europæisk hamp til vore hampeprodukter.

TrueStuff.dk